БИГБЕНД НА БНР

Бигбендът на Българското национално радио е създаден през 1960 г. и оттогава работи непрекъснато с големи имена от българската и световната музикална сцена. Антони Дончев поема диригентската палка от 2010-та, когато се отбелязва 50-годишният юбилей на оркестъра. В Бигбенда работят едни от най-изявените български инструменталисти. Специални гости на оркестъра са редица български и световни джаз музиканти като Милчо Левиев, Христо Йоцов, Джо Ловано, Том Харел, Кърт Елинг, Ренди Брекър, Конрад Хъруиг и много други.

Бигбендът прави записи за фонда на БНР – създадени или аранжирани специално за състава творби, джаз стандарти, различни проекти, включващи не само джаз, но и етномузика, фънк, поп и рок. През 2017 година съставът спечели отличието „Златна монета“ за принос в развитието на българската култура.

Антони Дончев е музикант, който с лекота и умение се справя с разнородните форми на музициране, съчетавайки без проблеми многообразието на джазовата стилистика, фолклора и класическата музика във всичките им аспекти. С името му са свързани редица престижни изяви на българския джаз през последните 20 години. Той е съосновател на формацията Акустична версия, която печели Голямата награда на конкурса в Hoeilaart (Белгия) през 1985. Осъществява проекти със световноизвестни музиканти като Томи Смит, Джо Ловано, Кърт Елинг и други. Реализира записи със Симфоничния оркестър на БНР, композира филмова и театрална музика. Издал е компактдискове за BMG, Балкантон, Sony Music, Polysound, Kuker Music и други. Антони Дончев е носител на многобройни награди. От 2010 е главен диригент на Бигбенда на БНР.