26 юни 2024

БТА: Международният джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ вече е традиция, казва директорът му д-р Татяна Илиева

Когато едно нещо се провежда за първи път, това е начало. Когато се провежда за втори път, е повторение, а когато се провежда за трети път, това е вече е традиция. Така международният джаз фестивал „Доктор Емил Илиев“ се превърна в традиция и неразривна част от културния календар на община Самоков, каза д-р Татяна Илиева – директор на събитието, на пресконференция в БТА.

Очакваме световни звезди на джаза от 10 страни. Фестивалът няма и никога не е имал комерсиална цел, единствената му цел е много благородна – да се подпомогне развитието на летния планински туризъм, каза още д-р Илиева.

Това е не само едно от най-големите събития в културния календар на общината, която за поредна година отделя немалко средства за организацията на фестивала, каза Ангел Джоргов – кмет на община Самоков. По думите му през последните години общината се опитва да промотира курорта и като лятна дестинация.

Това е едно събитие, което е пресечна точка между културата и туризма, тъй като работи в полза и на двете, което е много хубаво, тъй като българската култура и българският туризъм определено имат нужда от всякаква подкрепа и промоция, каза генералният директор на БНР Милен Митев. БНР  като медиен партньор ще отразява фестивала не само по националните си програми „Хоризонт“ и „Христо Ботев“, а и чрез регионалната „Радио София“, насочена към по-младата аудитория, каза Митев. Ще имаме възможност да осъществим звукозапис и дори видеозапис на отделни концерти в рамките на фестивала, добави той.

„Искам да поздравя госпожа Илиева и екипа на фестивала за това, че успяха да го превърнат в традиция, вече в Боровец, да допринасят за събуждане и развитие на интереса към туризма и към всички красиви места в Боровец, Самоков и околността“, каза заместник генералният директор на БТА Евгения Друмева.

„На дъното на едно успешно културно събитие винаги стои една персона с харизма и отдаденост, иначе не се случват нещата. И този фестивал е проекция на тази личност, на неговото желание да има джаз фестивал в България и това желание не е комерсиално, не е измислено. То идваше от самата му нагласа и душевност“, каза директорът на дирекция „ЛИК“ в БТА доц. Георги Лозанов.

„Джазът е музика на свободния свят, тя има сложна мултикултурна идеология, но за нас, особено през комунизма, джазът беше политически знак за онзи свободен свят. Този знак продължава да бъде важен, защото сега политическата ос Изток-Запад се напряга отново, и затова той важно маркира нашето желание да принадлежим на свободния западен свят. Много ме радва, че създателят на този фестивал имаше разбиране за това, че чрез джаза ние се интегрираме към тази западна свободна култура“, каза доц. Лозанов.

„Когато фестивалът се премести в Боровец, беше някакъв катаклизъм, защото имаше традиция. Много важно е, че Боровец е добър домакин, че успява да даде едно ново битие и дори нова физиономия на фестивала. Но, в крайна сметка, това се оказва една привилегия, защото сериозна част от публиката на фестивала през тези години беше софийска публика. Фактически, идвайки в Боровец, фестивалът се приближи към тази публика“, коментира доц. Лозанов.

„Тази година ние ще открием фестивала с една пиеса, написана от нашия известен композитор и пианист Ангел Котев, която се явява химн на фестивала в Боровец“, каза Антони Дончев – диригент на бигбенда на БНР. „Освен това в нашата програма ще бъде и невероятният Васил Петров – човекът, който има неземен глас. Някои го оприличават с един много известен певец от Съединените щати, но моето скромно мнение е, че Васил има много по-хубав глас от него“, смята Дончев.

Ангел Котев разказа, че бил духовно свързан с Емил Илиев, когото нарече „една изключителна личност“. „Той имаше отношение не само към музиката, защото свиреше и пееше. Той има наследник в това възвишено дело да подпомага дори българската музикална култура като цяло“, каза още композиторът.

Музикалният директор на фестивала Николай Захариев представи програмата.

Както БТА, съобщи, международният джаз фестивал „Доктор Емил Илиев“ е от 2 до 7 август в Боровец. В първия ден гостува вокалната група от Белгия – Just Vox, които със своите тембри възпроизвеждат звуците на китара, бас, тромпет и клавишни, а бийтбоксерът им – на вокалните перкусии, и звучат като цял оркестър, коментират организаторите. Shuffle Demons са хит на фестивалите по целия свят с над 1000 концерта и 10 албума, владеят сцената не само с феноменалното си свирене, събрани са едни от най-талантливите музиканти на Канада, но и с танцувален фънк, поезия, посочват от екипа на фестивала. По думите им триото Rymden ще е сред акцентите. Басистът и барабанистът са от E.S.T. – Есбьорн Свенсон трио.

В Боровец пристига още едно трио, но от Швеция – Jacob Karlzon Trio. Унгарският Párniczky Quartet, създаден 2016 г. да изпълнява адаптации на пиеси от Бела Барток с басист, саксофонист и барабани, плюс китара, съчетава модерен камерен джаз, съвременна музика и фолклор. Има турнета в Европа, САЩ. През 2023 г. издава нов албум.

Българското участие е в лицето на триото на Константин Костов, Kornazov & Dupas Quartet, Калин Вельов, „Jeremy?“. 

Откриването е с бигбенда на БНР под диригентството на Антони Дончев, със солисти Васил Петров и неговото откритие – 16-годишната Валерия Стоянова. След тях на сцената излиза групата от Индонезия – Keubitbit, и Лина Родригес  (Португалия).

Фестивалът продължава рубриката „Класика в джаза“ с ансамбъл „5/4 танго“, създаден от пианиста Людмил Ангелов.

Съпътстващата програма предвижда джемсешъни, лятна джаз академия за деца, представяне на книги и личности. Тази година гост ще бъде творческото семейство Владимир Зарев и Мирела Иванова.

Източник: БТА
IPBulgaria: Трето издание на Международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“

IPBulgaria: Трето издание на Международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“

Третото издание на Международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ ще се проведе в курорта Боровец от 2 до 7 август т. г. Осигурен е напълно безплатен достъп до всички концерти, които се изнасят на естрадата пред хотел „Рила“, за всички гости на планинския ни курорт....

Обаче: Джаз фестивалът „Д-р Емил Илиев“ в Боровец от 2 август

Обаче: Джаз фестивалът „Д-р Емил Илиев“ в Боровец от 2 август

И това лято от 2 до 7 август Международният джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ в Боровец ще смеси прекрасния боров въздух с ритъма на широкоспектърния стил джаз. Като ще запази и ще обогати своя облик, отличаващ го от останалите подобни музикални събития. На поканата на...