1 юни 2024

Европа и светът: Международният джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“

И това лято от 2 до 7 август Международният джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ в Боровец ще смеси прекрасния боров въздух с ритъма на широкоспектърния стил джаз. Като ще запази и ще обогати своя облик, отличаващ го от останалите подобни музикални събития.

Изненадата за публиката ще е пълна.

На поканата на Фестивала се отзоваха 7 световноизвестни групи, и двама индивидуални изпълнители, негостували досега никога в България. Музиканти от 12 страни ще озвучат планинския ни курорт (Португалия, Индонезия, Швеция, Норвегия, Дания, Канада, Унгария и др.). В най-различни формации: трио, квартети, квинтети… бендове. Публиката със сигурност ще аплодира вокалната група от Белгия JUST VOX, които със своите тембри възпроизвеждат звуците на китара, бас, тромпет и клавишни, а бийтбоксерът им – на  вокалните перкусии. Звучат като цял оркестър.

Shuffle Demons са хит на фестивалите по целия свят с над 1000 концерта и 10 албума, владеят сцената не само с феноменалното си свирене, събрани са едни от най-талантливите музиканти на Канада, но и с танцувален фънк, поезия. Триото RYMDEN ще е от акцентите. Басистът и барабанистът са от известното e.s.t. – Есбьорн Свенсон трио. Ще ни завладее модерен скандинавски джаз. Шведската формация JACOB KARLZON TRIO също е от акцентите. Двете триа обаче са различни като музика. Унгарският Párniczky Quartet, създаден 2016 г. да изпълнява адаптации на пиеси от Бела Барток с басист, саксофонист и барабани, плюс китарата съчетава в освободена форма модерен камерен джаз, съвременна музика и фолклор, е с турнета по Европа, Щатите, Атина, на Балканите. 2023-а изненадват с нов репертоар и албум, ще е любопитно.

Групите на българските музиканти повечето са смесени с чуждестранни изпълнители, вероятно, защото реализирайки се/живеейки по света, това е естественото съчетаване. Така е при Константин Костов трио, където ритмичната секция са поляци. Или Kornazov&Dupas Quartet е среща на двама признати лидери на европейския континент – тромбонистът Георги Корназов с Армел Дюпа – пиано. Перкусионистът Калин Вельов пък и кубинската пианистка и певица Ире Вазкес са в огнена комбинация, събрани от хитови латино песни и ритми – IRE VAZQUEZ&LOS PAPIS.

Всяка от шестте вечери ще предлага разнообразие в стиловете и изпълнителите. Показваме го още с първата. Откриването на 2 август ще стане с Бигбенда на БНР под диригентството на Антони Дончев, със солисти Васил Петров и изненада – неговото откритие – 16-годишната Валерия Стоянова. Веднага след тях е групата от Индонезия KEUBITBIT, която ще ни покаже богатство от нюанси на крайбрежната музика на остров Суматра, провинция Ачех, със специфичните за района им инструменти – seurune kale (флейта), Rapa’i (ударен инструмент). А LINA Rodrigues (Португалия), която още на 20 е звездата в ролята на кралицата на фадото Амалия Родригеш в мюзикъла „Амалия“, днес също има проект, посветен на  „Гласът на Португалия“, преоткрива португалската соул музика и фадо.

Разбира се, и в това издание продължаваме нашата рубрика `Класика в джаза` с Ансамбъл 5/4 Танго, създаден от пианиста Людмил Ангелов.

Мечтата на Доктора – д-р Емил Илиев, да превърне неговия фестивал като този в Монтрьо, обединяващ всякакви стилове, е известна на всички, и особено на Ники Захариев, с когото обсъждаха изпълнителите. Затова, бидейки един от идейните реализатори и днес на програмата на Джаз фестивала в Боровец, тази година отново ще има рок група – поканени са JEREMY? Една от най-престижните ни банди, които свирят на особено авторитетните сцени и фестивали по света, и пред публика от 30 000 зрители изпълняват собствени композиции; с множество награди от чужбина и България – първата българска група, която печели златен медал на международния конкурс за композиция „People’s Voice Award“ за песента им „Fake Fruits“, в конкуренция с 18500 песни.

Това е само малка част от програмата.

Привлекателна е и съпътстващата програма с джемсешъни, Лятна джаз академия за деца, представяне на книги, личности, писатели – тази година гост ще бъде творческото семейство Владимир Зарев и Мирела Иванова.

Фестивалът отново ще е пред хотел Рила, безплатен, както винаги.

Медийни партньори по традиция са БТА, БНТ, БНР, а също Евроком, TV1, Военният телевизионен канал и в. Българска армия и още…. На всички благодарим! Ще видите логата си навсякъде в нашите материали и места.

Източник: Европа и светът
Обаче: Джаз фестивалът „Д-р Емил Илиев“ в Боровец от 2 август

Обаче: Джаз фестивалът „Д-р Емил Илиев“ в Боровец от 2 август

И това лято от 2 до 7 август Международният джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ в Боровец ще смеси прекрасния боров въздух с ритъма на широкоспектърния стил джаз. Като ще запази и ще обогати своя облик, отличаващ го от останалите подобни музикални събития. На поканата на...

ЖЕНАТА ДНЕС: Джаз вечери на Боровец, с фадо, рок, фънк и бийтбокс

ЖЕНАТА ДНЕС: Джаз вечери на Боровец, с фадо, рок, фънк и бийтбокс

Богата и разнообразна ще бъде и тази година програмата на Международният джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ в Боровец, която ще обогати културния живот на курорта, спомагайки да се превърне той в мечтана лятна дестинация, и от друга страна, ще обогати облика му, отличаващ...