27 юни 2024

ЖЕНАТА ДНЕС: Джаз вечери на Боровец, с фадо, рок, фънк и бийтбокс

Богата и разнообразна ще бъде и тази година програмата на Международният джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ в Боровец, която ще обогати културния живот на курорта, спомагайки да се превърне той в мечтана лятна дестинация, и от друга страна, ще обогати облика му, отличаващ го от останалите подобни музикални събития.

„Когато едно нещо се провежда за първи път, това е начало. Когато се провежда за втори път, е повторение. А когато се провежда за трети път, е вече традиция.“ Така обобщи успешната организация и появата в Боровец на джаз фестивала неговият директор д-р Таня Илиева. „Очакваме световни звезди – допълни още тя. – Фестивалът никога не е имал комерсиална цел, а само благородна – да подпомогне летния туризъм в планината Рила.“

За новоизбрания кмет на община Самоков инж. Ангел Джоргов това е едно от големите събития в културния календар на общината и затова му подава приятелска ръка.

Според доц. Георги Лозанов, директор на дирекция „ЛИК“ в БТА,

в основата на всяко успешно събитие стои една харизматична личност,

иначе не се случват нещата. И фестивалът е проекция на тази личност. И още: „Джазът е музика на свободния свят и особено през комунизма за нас джазът беше политически знак. И сега продължава да бъде важен, защото политическата ос Изток-Запад се напряга отново. А той маркира нашето желание да се интегрираме към културата на свободния свят. Важно е, че Боровец е добър домакин, който дава ново лице на фестивала. Всъщност той се доближи до софийската публика, а голяма част от публиката му през годините беше именно софийска.“

Антони Дончев, директорът на Бигбенда на БНР, сподели: „Откриването ни ще започне с химна на фестивала в Боровец. Очакваме с нетърпение да дадем старт с изпълнението на Васил Петров – човекът, който има неземен глас. Някои го оприличават с един американски певец, но по мое мнение той има много по-хубав глас.“

Николай Захариев, музикалният директор на фестивала, разкри подробности относно очакваните гости. На поляната пред хотел „Рила“ в Боровец ще слушаме 7 световноизвестни групи и двама индивидуални изпълнители, негостували досега никога в България.

Музиканти от 12 страни ще озвучат планинския ни курорт

Те идват от Португалия, Индонезия, Швеция, Норвегия, Дания, Канада, Унгария и др. В най-различни формации: трио, квартети, квинтети… бендове.

Публиката със сигурност ще аплодира вокалната група от Белгия JUST VOX, които със своите тембри възпроизвеждат звуците на китара, бас, тромпет и клавишни, а бийтбоксерът им – на  вокалните перкусии. Звучат като цял оркестър.

Shuffle Demons са хит на фестивалите по целия свят с над 1000 концерта и 10 албума. Владеят сцената не само с феноменалното си свирене, събрани са едни от най-талантливите музиканти на Канада, но и с танцувален фънк, поезия.

Триото RYMDEN ще е от акцентите. Басистът и барабанистът са от известното e.s.t. – Есбьорн Свенсон трио. Ще ни завладее модерен скандинавски джаз. Шведската формация JACOB KARLZON TRIO също е от акцентите. Двете триа обаче са различни като музика.

Унгарският Párniczky Quartet, създаден 2016 г., изпълнява адаптации на пиеси от Бела Барток. Басист, саксофонист и барабани, плюс китарата съчетават в освободена форма модерен камерен джаз, съвременна музика и фолклор. Имат турнета по Европа, Щатите, Атина, на Балканите. 2023-а изненадват с нов репертоар и албум.

Групите на българските музиканти

повечето са смесени с чуждестранни изпълнители, вероятно, защото живеейки по света, това е естественото им съчетаване. Така е при Константин Костов трио, където ритмичната секция са поляци. Или Kornazov&Dupas Quartet е среща на двама признати лидери на европейския континент – тромбонистът Георги Корназов с Армел Дюпа – пиано. Перкусионистът Калин Вельов пък и кубинската пианистка и певица Ире Вазкес са в огнена комбинация, събрани от хитови латино песни и ритми – IRE VAZQUEZ&LOS PAPIS.

Всяка от шестте вечери ще предлага разнообразие в стилове и изпълнители. Откриването на 2 август ще стане с Бигбенда на БНР под диригентството на Антони Дончев, със солисти Васил Петров и изненада – неговото откритие – 16-годишната Валерия Стоянова. Веднага след тях е групата от Индонезия KEUBITBIT, която ще ни покаже богатство от нюанси на крайбрежната музика на остров Суматра, провинция Ачех, със специфичните за района им инструменти – seurune kale (флейта), Rapa’i (ударен инструмент). А LINA Rodrigues (Португалия), която още на 20 е звездата в ролята на кралицата на фадото Амалия Родригеш в мюзикъла „Амалия“, днес също има проект, посветен на  „Гласът на Португалия“, преоткрива португалската соул музика и фадо.

Продължава рубрика „Класика в джаза“ с Ансамбъл 5/4 Танго, създаден от пианиста Людмил Ангелов.

Мечтата на Доктора – д-р Емил Илиев, да превърне неговия фестивал като този в Монтрьо, обединяващ всякакви стилове, е известна на всички. Затова не е изненада появата на рок група – поканени са JEREMY? Една от най-престижните ни банди, които свирят на авторитетни сцени по света. Те са първата българска група, която печели златен медал на международния конкурс за композиция „People’s Voice Award“ с песента им „Fake Fruits“, в конкуренция с 18 500 песни.

Привлекателна е и съпътстващата програма с джемсешъни и Лятна джаз академия за деца. А тази година в Художествената галерия „Проф. В. Захариев“, Самоков, ще има среща на обществеността с творческото семейство Владимир Зарев и Мирела Иванова.

Източник: ЖЕНАТА ДНЕС

Обаче: Джаз фестивалът „Д-р Емил Илиев“ в Боровец от 2 август

Обаче: Джаз фестивалът „Д-р Емил Илиев“ в Боровец от 2 август

И това лято от 2 до 7 август Международният джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ в Боровец ще смеси прекрасния боров въздух с ритъма на широкоспектърния стил джаз. Като ще запази и ще обогати своя облик, отличаващ го от останалите подобни музикални събития. На поканата на...

Европа и светът: Джаз фестивалът в Боровец става още по-достъпен

Европа и светът: Джаз фестивалът в Боровец става още по-достъпен

Отляво надясно – доц. Георги Лозанов, Антони Дончев, музикалният редактор Николай Захариев, Евгения Друмева, генералният директор на БНР Милен Митев, кметът на Самоков инж. Ангел Джоргов, д-р Татяна Илиева, Лилия Илиева, композиторът Ангел Котев, Светлозар Иванов и...