КОНСТАНТИН КОСТОВ ТРИО

Константин Костов джаз триото е съставено от български пианист и полска ритмична секция – Павел Панта (бас) и Цезари Конрад (барабани).

Константин Костов е утвърден международен джаз изпълнител, познат особено в Полша, който тръгва от Музикалните училища във Враца и Плевен. Завършва Музикалната академия в София при проф. Юлия Ценова и с отличие Hochschule fur Musik und Theater в Мюнхен. След шестгодишно обучение в класа на легендарния пианист и изключителен педагог Леонид Чижик, където се гмурва в изучаване света на импровизацията и свободата, от 2008 г. след конкурс вече и преподава там, като доцент по джаз пиано. Активно се занимава с композиторска и концертна дейност. „Много е трудно да попаднеш в класа на Чижик и беше огромно щастие, че ме прие. Той ми е като баща. И до ден днешен се виждаме, разговаряме, свирим,“ споделя Костов.

Музикантите от триото свирят собствени творби, джаз стандарти и транскрипции на композиции от Албинони и Шопен. Идеята за звученето им – с приравняване на контрабаса към пианото като мелодичен инструмент и ударните, които съчетават ритмични и солистични функции, е оригинална както за изпълнителите, така и за слушателите. Артистите изграждат завладяващи музикални образи, изпълнени с изразителност, лиризъм и впечатляващи импровизации. Техните концертни изпълнения въздействат и на изтънчените музикални ентусиасти, и на хората, които търсят ново качество в джазовата музика.

Константин Костов – пиано
Павел Панта – контрабас
Цезари Конрад – барабани