КРАТКИТЕ: Международен джаз фестивал „д-р Емил Илиев“

На пресконференция беше представено поредното издание на Международния джаз фестивал „д-р Емил Илиев“. В нея участваха Владимир Георгиев – кмет на Община Самоков, Евгения Друмева – заместник генерален директор на БТА, д-р Татяна Илиева – директор на Международния джаз фестивал „д-р Емил Илиев“, доц. Георги Лозанов – директор на дирекция ЛИК на БТА, Николай Захариев – журналист, Борис Панкин и Ангел Котев – композитор.
Откриването на фестивала ще бъде от музикантите от Бигбенд Благоевград, които тази година честват своя 30-годишен юбилей на сцена. Към солистките на бенда – Христина Кацарска и Мариана Костова, ще се присъедини и победителката в музикалния формат „Гласът на България“ от 2022 г. Жаклин Таракчи.
Градусът на доброто настроение ще бъде поддържан и от талантливите ученици на Михаил Йосифов с новия им проект, като вокалистите Лъчезар Кацарски и Велека Цанкова ще представят най-доброто от репертоара на музикалната формация. По време на откриването ще се изяви и британската певица Манал Ел Фейтури, която под акомпанимента на VSOP ще представи концерта си „Трибют към Уитни Хюстън“ с песни от филма „Бодигард“.
Миналата година започна реализацията на ново направление „Класика в джаза“/„Джаз в класиката“. В него през втората вечер се включва септетът „Пресечни точки“, създаден по идея на виолончелистката Линда Манчева, Той ще предложи симбиоза между музикалните светове на бароковата музика и джаза, представена от специално подбраните от Манчева, класически и джаз музиканти. Васил Петров ще представи нови интерпретации на познати и обичани от всички латино и джаз стандарти. Втората фестивална вечер ще завърши с концерт на варненската група VSOP.
Рок квартет „Калибърти“ и рокендрол бандата „Дърти пърчис“ ще вдигнат публиката на крака през третия ден. А музикантите от „Зона Це“ – Веселин Веселинов–Еко, Стоян Янкулов–Стунджи, ще представят музика за ценители, към която едва ли някой ще остане равнодушен.

Прочети повече на: kratkite.com