КЮБИТБИТ

„Кюбитбит“ е група, повлияна от духа и богатството от нюанси на крайбрежната музика на остров Суматра, по-специално провинция Ачех в Индонезия. Музикантите изследват традициите на тази музика, като ги развиват по модерен и съвременен начин. Песните на „Кюбитбит“ отразяват различни социални, културни и други проблеми.

Уникалността на групата се състои в смесването на тембрите на ударните инструменти и на seurune kale (флейта, характерна за провинция Ачех), комбинирани с мелодиите и колорита на музиката на Близкия изток. Специалното въздействие на техниката на бързо пеене и използването на разнообразни ритми придават на изпълненията на „Кюбитбит“ очарователно присъствие. Rapa’i (ударен инструмент, характерен за провинция Ачех) и seurune kale са инструменти, които музикантите използват, за да подсилят автентичния характер на песните на групата, и в комбинация със съвременни инструменти създават перфектна хармония.

„Кюбитбит“ е формирана в Джакарта през юни 2014 година. Името им, на местния език на Ачех, означава „тържество“. Досега групата е издала три албума и три сингъла. През 2020-та печели наградата „Ami“ на индонезийската музикална индустрия за най-добра етнопродукция с песента „Saban Sabee“.

Членове на групата са:

Алоел – бас, вокал – основател на групата
Фахмил – вокал
Раден – саксофон, флейта (seurune kale)
Индра – ударни, перкусии
Апоен – перкусии (рапай и гендранг)
Виби – клавишни