ПАРНИЦКИ КВАРТЕТ

С любезното съдействие на Унгарския културен център в София.

През 2016 г. Андраш Парницки създава квартета с основната цел да изпълнява адаптации на пиеси от Бела Барток в една импровизационна среда. Заедно с колегите си от предишната формация „Нигун“ – саксофониста Петер Беде и басиста Петер Аджтай, изнасят повече от 300 концерта, включително в музея Гугенхайм в Ню-Йорк, на фестивалите „Браво арт“ в Брюксел и „Технополис“ в Атина, както и в Музикалната академия в Будапеща.

През 2018 г. излиза първият им албум „Bartok Electrified“, но още през 2016 г., в Двореца на изкуствата Мюпа в Будапеща, този репертоар е интерпретиран с басиста Франк Мьобус и саксофониста Даниел Ердман, а през 2019 г. с Карлос Бика – бас, и Деян Терзич – барабани, в рамките на европейско турне.

През 2023 г. формацията е обновена с присъединяването на барабаниста Агостон Шабо-Шипош. Музикантите обогатяват програмата си, която може да бъде описана с думите на известния джаз пианист и композитор Янош Гонда: „… независим европейски музикален импровизационен език, който интегрира елементи от модерния камерен джаз, съвременната музика и фолклора.“ Вместо обичайните пиеси – тема-импровизации, композициите са изградени в една доста по-освободена форма, в която чрез разпознаваемото си и утвърдено звучене, групата изнася неповторими концерти.

Дебютното изпълнение на новия репертоар е през януари 2023 г. в Дома на унгарската музика. А резултатът е албум, издаден от Fonó Records.

Андраш Парницки – китара
Петер Беде – алт саксофон, тарогато
Петер Аджтай – контрабас
Агостон Шабо-Шипош – барабани