РИМДЕН ТРИО

Носителят на награди норвежки пианист Буге Веселтофт копнее да свири в трио. Като голям защитник на „Европейския джаз като самостоятелна форма на изкуството“ (цитат на Веселтофт), той мечтае за нещо, което е близо до неговите чувства и подход към музикално изразяване. Така стига до идеята да покани двама приятели и новатори в европейския джаз: Магнус Йострьом и Дан Берглунд.

Със своите формации e.s.t. (Есбьорн Свенсон трио) и групата на Буге „New Conception Of Jazz“, тримата сходно мислещи артисти създават паралелна музикална история, чието начало датира от средата на 90-те години на миналия век. Двете формации, които концертират по целия свят, налагат оригинален, свеж звук на международно ниво, отворен към експериментиране и радикално мислене. Крайният резултат е ново музикално движение, което прераства във вдъхновение за идните поколения.

Със своята артистична платформа и звукозаписна компания Jazzland, Веселтофт е пионер и все още важен промоутър за модернизацията на скандинавската джазова музика. Групата e.s.t. свири като хедлайнер и в рок, и в джазови клубове, концертни зали за класическа музика и, разбира се, на големите открити сцени на музикални фестивали по целия свят.

Музиката на триото РИМДЕН се състои от три елемента: меланхолични, наситени с атмосфера композиции; заредени с драматизъм ритми; виртуозно изпълнен джаз на най-високо ниво. Влиянията върху формацията на модерния джаз, музиката на Бах, филмовата музика и дори рока, са ясно доловими. Прекрасна предпоставка за едно зряло, освободено от напрежение концертно преживяване.

Буге Веселтофт – пиано, синтезатори
Дан Берглунд – бас
Магнус Йострьом – барабани