30 май 2024

ТРЕТА ВЪЗРАСТ: В Боровец – световни звезди на международния джаз фестивал “Д-р Емил Илиев”

От 2 до 7 август на Боровец ще се проведе 27-ото издание на Международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“, където за поредна година медиен партньор е вестник „Трета възраст“.

Не пропускайте шанса да бъдете част от невероятната музикална феерия в сърцето на планината! Пригответе се за шест дни, изпълнени с изящни джаз изпълнения от международни звезди от различни части на света: от Унгария, Португалия, Великобритания, Швеция в Европа, до Индонезия и Канада. Някои от тях са идвали многократно в България – като „приятелските абонати“, както ги наричаше Доктора (д-р Емил Илиев) атрактивните „Джайв Ейсис“ (Великобритания). А вокалът на групата Йън Кларксън обяснява: „Едно от нещата, които винаги сме харесвали в този фестивал, е, че е ориентиран към семейството. Създаден е от семейство, публиката му е такава. А ние, музикантите, прекарваме толкова време заедно, че сме станали и ние като едно семейство.

 „Джайв Ейсис“(Великобритания) – на първата снимка, известни са по целия свят с енергичните си, зрелищни изпълнения. Музикалният им видеоклип „Bring Me Sunshine“ се превръща в хит с около 3 милиона гледания в Youtube след пускането му през 2011 г., печели седем награди на фестивали, включително престижната награда Silver Telly.  „Джайв Ейсис“ се е утвърдила като №1 джайв и суинг формация на Обединеното кралство.

Фадо певицата от Португалия Лина (Лина Родригес) ще излезе на сцената с португалската китара на Педро Виана и Ланина Кемелик – акустично пиано и синтезатор. Започва да пее в Операта на град Порто – на 10 години изпълнява главната роля в „Амал и нощните посетители“ на Джан Карло Меноти. По-късно участва в спектаклите „Кармен“, „Еликсир на любовта“ и „Бохеми“. На 15 учи пеене в Консерваторията в Порто. 2005 г. е звездата в ролята на Амалия Родригес в мюзикъла „Амалия“, където демонстрира  страстта си към фадото, превърнало се в нейна сила в израстването ѝ като интерпретатор.

Норвежкият пианист Буге Веселтофт (в средата), носител на множество награди, подбрал за триото си новаторите в европейския джаз Магнус Острьом (барабани) и Дан Берглунд (бас), създава „Римден“ (Швеция). В тази нова група ясно се долавят влиянията на модерния джаз, Бах, филмовата музика и дори рок музиката.

Българската публика за първи път ще чуе и Парницки квартет от Унгария.  Китаристът Андраш Парницки го създава през 2016 г. с основната цел да изпълнява адаптации на пиеси от Бела Барток в една импровизационна среда. Изнасят над 300 концерта, вкл. в Ню Йорк; на фестивалите „Браво арт“, „Технополис“ в Брюксел и Атина, и др.

„Шафъл Диймънс“ (Канада) са хитът на фестивалите по целия свят.  Осъществяват своя пробив през 1984 г. с наелектризираща музикална смес, която се състои от индивидуални изпълнители като – Сън Ра, Чарлз Мингъс, и изпълнители в група – „Рън-Ди Ем Си“ (Run-DMC) и „Бийсти Бойс“. Тази група смесва стилове, визуално е атрактивна, и най-важното – може наистина да свири, разтърсващо.

Източник: ТРЕТА ВЪЗРАСТ
IPBulgaria: Трето издание на Международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“

IPBulgaria: Трето издание на Международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“

Третото издание на Международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ ще се проведе в курорта Боровец от 2 до 7 август т. г. Осигурен е напълно безплатен достъп до всички концерти, които се изнасят на естрадата пред хотел „Рила“, за всички гости на планинския ни курорт....

Обаче: Джаз фестивалът „Д-р Емил Илиев“ в Боровец от 2 август

Обаче: Джаз фестивалът „Д-р Емил Илиев“ в Боровец от 2 август

И това лято от 2 до 7 август Международният джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ в Боровец ще смеси прекрасния боров въздух с ритъма на широкоспектърния стил джаз. Като ще запази и ще обогати своя облик, отличаващ го от останалите подобни музикални събития. На поканата на...